Kvällsoro, klusteramning och kolik

Publicerad 2017-01-15 14:03:00 i Allmänna råd,

Vill din bebis ammas hela tiden på kvällen? Vaknar hen till så fort du lägger ner hen eller försöker gå på toa? Det är helt normalt. Bebisar har en eller ett par perioder på dygnet då de vill ligga vid bröstet mer eller mindre kontinuerligt. Detta kallas för klusteramning. Ofta ägnar sig bebisar under sina första månader åt klusteramning på sen eftermiddag eller kväll. Detta kan då sammanfalla med det oroliga beteende som vi brukar kalla för kvällsoro då bebis krånglar vid bröstet. Kvällsoro innebär inte att din mjölk är otillräcklig på något sätt. Därför behöver du inte ge tillägg enbart på grund av orolighet kvällstid. I det här inlägget försöker jag förtydliga vad klusteramning och kvällsoro är, och hur det skiljer sig från kolik. Du hittar också tips som kan underlätta om klusteramningen känns tung.

Klusteramning

De första dagarna efter födseln brukar bebis vilja ligga vid bröstet nästan hela tiden, men efter de där inledande dagarna börjar ett mönster märkas för många. Bebis vilar längre mellan amningstillfällena större delen av dygnet men snuttar ofta ofta under några timmar en eller ett par gånger om dagen. Det är det där beteendet då hen vill ligga vid bröstet nästan hela tiden som kallas för klusteramning, och det är en helt normal del av bebis naturliga amningsmönster. Ofta, men inte alltid, åtföljs en klusteramning av en längre periods vila. Många barn klusterammar kvällstid och sover sedan den längsta perioden på dygnet. Klusteramning är vanligast hos spädbarn men brukar återkomma då och då även hos barn över halvåret i samband med tillväxtperioder, utvecklingssprång och andra stora förändringar i deras liv som till exempel en flytt eller inskolning på förskola. När du är mitt i det så kan det hjälpa att tänka på klusteramning som ett sätt att tanka trygghet och närhet när allt annat känns osäkert och ovant.

Kvällsoro

Det är mycket vanligt att bebis beter sig oroligt på kvällen, framförallt vid ca 1-3 månaders ålder. Hen kanske tar tag runt bröstvårtan, snuttar lite, släpper, skriker, tar tag igen och så vidare i vad som kan kännas som en evighet. Vi kallar detta för kvällsoro. Eftermiddagen och kvällen är barnets naturliga vakenperiod. Barnet vill då ammas ofta, var nära, och känna trygghet. Eftersom det är en vakenperiod så gör barnet också av med mer energi då och behöver således äta mer. Amningen ger barnet mjölken, närheten och tryggheten, och därför blir bebis nöjd vid bröstet.

Klusteramning/kvällsoro har ingenting med din mjölkproduktion att göra; flaskmatade barn kan också ha kvällsoro. Det är alltså inte ett tecken på för lite eller näringsfattig mjölk. Att kvällsoro ofta sammanfaller med en klusteramningsperiod ligger troligtvis bakom myten att mjölken skulle vara tunnare på kvällen. Så är absolut inte fallet. Tvärtom så har mjölken vanligtvis något högre fetthalt mot slutet av dagen. Däremot så kan flödet vara lite långsammare vid den tiden på dygnet och en trött bebis kanske lättare blir frustrerad över detta. Den ammande föräldern har kanske också mer att stå i på kvällen eller är mer trött än annars och blir stressad av att bebis vill vara så nära. Detta kan påverka utdrivningsreflexen så att bebis behöver suga än mer intensivt för att få sin mjölk.

Kolik eller kvällsoro?

Kvällsoro påminner på många sätt om kolik, men det är inte samma sak. Definitionen på kolik är att bebis skriker intensivt, otröstligt och utan uppehåll i minst tre timmar per dygn, mer än tre gånger i veckan. Ofta märks ett dygnsmönster med skrikattacker på eftermiddag och kväll. Om du misstänker att din bebis har kolik så kan det naturligtvis vara bra att först utesluta normal orolighet på kvällen genom att följa råden nedan. Överproduktion kan också ge liknande symptom så läs artikeln om mycket mjölk från Amningsnytt och se om fler symptom stämmer in på er.

Om ni har uteslutit kvällsoro och överproduktion, och bebis fortsätter att vara regelbundet otröstlig på ett sätt som känns fel, så vänd dig till ditt BVC. Ingen vet vad kolik beror på men olika sjukdomar och tillstånd som till exempel allergier kan ge kolikliknande symptom och behöver därför utredas.

Tips

Även om kvällsoro och klusteramning är vanliga och naturliga bebisbeteenden så kan de perioderna vara jobbiga och frustrerande för dig som ammande. Att bebis inte verkar kunna bestämma sig för om hen vill ha bröstet eller ej, och att du inte kan gå på toa eller hämta något att äta utan att bebis blir otröstlig, kan tära på både orken och självförtroendet. Här följer några tips som kan underlätta:

  • Ställ in dig mentalt på att tillbringa några timmar i sängen eller i soffan med din bebis.
  • Ladda upp med en god bok eller en bra TV-serie och något gott att äta och dricka.
  • Umgås hud mot hud och ha brösten tillgängliga.
  • Fokusera på att mysa. Låt bebis snutta när hen vill men känn ingen press att hen ska “äta ordentligt” och somna djupt.
  • Amma i laid-back-ställning, eller prova att skifta mellan olika ställningar.
  • Om barnet blir upprört, prova att lugna genom att bära, vyssja, gunga och/eller sjunga, kanske medan du också ammar.
  • Om barnet bara blir nöjt när du går med det så kan en ergonomisk sele eller bärsjal vara ett ovärderligt verktyg.

Vanliga frågor

Behöver jag ge tillägg på kvällen?

Nej. Har ni en fungerande amning och barnet kissar som hen ska (ca 5-6 våta blöjor per dygn) och går upp i vikt så är kvällsoro inte någon anledning i sig att ge tillägg. Kvällsoro är inte ett tecken på att du har mindre mjölk på kvällen, och mjölken är lika näringsrik kvällstid som annars - allt annat är en myt. Om du ger tillägg så kan du däremot råka minska mjölkproduktionen på kvällen eftersom du missar amningstillfällen och mängden mjölk du producerar beror på hur mycket mjölk bebis äter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

(M)amman Malin

(M)amman Malin
mammanmalin@gmail.com

Jag heter Malin och har varit en av Amningshjälpens alla hjälpmammor, dvs rådgivare inom allt möjligt amningsrelaterat. För tillfället har jag paus på grund av små barn och andra livsomvälvningar, men jag hoppas att återkomma som hjälpmamma inom kort.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela