Att välja bröstpump

Publicerad 2015-07-27 21:15:00 i Hjälpmedel - pump,

Jag vill börja med att säga att en bröstpump är på intet sätt nödvändig för en lyckad amning. I allmänhet behövs den inte för att säkerställa en god mjölkproduktion; så länge bebis suger aktivt så är hen mycket effektivare på att ta mjölk ur bröstet än en pump någonsin kan vara och det är ju det som stimulerar mjölkproduktionen. Det är dessutom inte ovanligt att man bara kan pumpa lite trots att man har gott om mjölk så om du inte släpper mycket till pumpen så betyder det absolut inte att du har lite mjölk.
Med det sagt så finns det så klart användningsområden för en pump och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Därför tänkte jag här gå igenom lite saker att tänka på när man köper en pump.

Vilken typ av pump ska jag välja?

Ställ dig själv frågan: Varför behöver jag en bröstpump?
 • För att pumpa ur någon gång i veckan så att jag kan låta någon annan mata. I det här läget är det enklaste och billigaste att köpa en manuell handpump (eller handmjölka). En manuell pump kan vara rätt effektiv och om det bara handlar om något tillfälle då och då så blir man inte alltför trött i handen. Läs gärna det här om partnerns roll också.
 • För att pumpa ur regelbundet när jag går tillbaka till jobbet eller för att donera till mjölkbank. En elektrisk pump är mycket dyrare än en manuell men kan kännas enklare om man behöver pumpa flera gånger om dagen. Man kan köpa begagnat men det kan medföra risker som inte är helt uppenbara (se längre ner). Det finns enkelsidiga och dubbelsidiga elektriska pumpar. De dubbelsidiga brukar vara effektivare eftersom de stimulerar båda brösten samtidigt, men de kostar naturligtvis desto mer.
 • För att få igång mjölkproduktionen eftersom mitt barn inte kan suga ordentligt just nu. Detta är en tillfällig situation och dessutom krävs det en extra effektiv pump för detta ändamål så det bästa är om du kan låna eller hyra en sjukhuspump. Kontakta ditt BB eller BVC för att se vilka möjligheter som finns.

Vilket märke ska jag välja?

De flesta märken på marknaden har både manuella, och enkel- och dubbelsidiga elektriska versioner. Tyvärr är det svårt att veta exakt vilken pump som funkar bäst för just dig eftersom det är så individuellt.
Storleken på tratten spelar roll, särskilt för elektriska pumpar, så det kan vara en idé att välja en pump där det ingår flera olika storlekar eller där det är lätt att få tag på delar. Välj också en där det finns möjlighet att ställa in sugkraft och hastighet, gärna steglöst eller åtminstone med många steg. Vilken sugkraft och hastighet som funkar bäst är nämligen också mycket individuellt (och starkare är inte nödvändigtvis bättre). En del enkelsidiga elektriska pumpar går att göra om till dubbelsidiga med hjälp av ett relativt billigt paket med reservdelar så det kan vara bra att titta efter den möjligheten också.
Något som en del kan tycka är viktigt är också hur etiskt ett märke är. Med det menar jag framförallt huruvida ett märke följer WHO-koden för marknadsföring. Exempel på företag som följer WHO-koden är Ardo, Ameda och Hygeia. Exempel på märken som bryter mot WHO-koden är Medela (de gör det uttryckligen och särskilt med Calma-flaskan), Philips Avent, Lansinoh, Tommee Tippee och Dr Brown's.

Att tänka på om du köper en begagnad pump - öppna och slutna system

Att köpa en ny elektrisk pump, särskilt en dubbelsidig, kostar en hel del så det är naturligt att undra om det går bra att köpa begagnat. För att svara på det så behöver jag berätta om öppna och slutna system för bröstpumpar. En pump med ett slutet system har membran någonstans mellan tratt/flaska och pumphus så att överföring av fukt och bakterier förhindras. Detta gör också att sugkraften inte kan komma upp i riktigt höga nivåer så för några mammor kan det göra pumpen mindre effektiv än en pump med ett öppet system (men starkare är oftast inte bättre som förklarat ovan).
En pump med ett öppet system har alltså inget skydd mellan mjölken och pumpens motor. Kondens och mjölk kan därför komma in i slangen och vidare in i pumphuset där fukten kan orsaka mögel. Sporer från det möglet kan sedan teoretiskt sett spridas tillbaka till mjölken samma väg. Möglet går inte att få bort och det hjälper inte att sterilisera alla plastdelar eftersom problemet sitter inuti själva motorn. Mögel kan också bildas om pumpen förvaras en längre tid och därför rekommenderas det att endast ett mamma-barn-par använder en pump med öppet system, alltså att inte spara till syskon eller sälja vidare. Naturligtvis finns det också risk att bakterier sprids samma väg. Så vitt vi vet har inget barn blivit sjukt på grund av detta men det finns inte heller någon forskning kring det.
Om du ska köpa en begagnad pump rekommenderar jag alltså starkt att se till att den pumpen du köper har ett slutet system. Medela Swing, som tyvärr är en av de allra mest populära pumparna på andrahandsmarknaden, har ett öppet system och bör alltså inte säljas vidare (även enligt Medelas egna rekommendationer).
Illustration av ett slutet system för bröstpumpar

Att-kolla-lista

Saker som är bra att tänka på när man funderar på att köpa pump, ny eller begagnad, är alltså:
 • Är typen av pump lämplig med tanke på ditt behov?
 • Finns det lättillgängliga delar för att till exempel byta storlek på tratt eller göra om till dubbelpump?
 • Hur smidig är den att bära med sig? Går den att köra på batterier?
 • Är den relativt tystlåten?
 • Hur lätt är det att diska delarna?
 • Elektrisk pump: går det att ha många olika hastigheter och sugstyrkor?
 • Elektrisk pump: har pumpen ett öppet eller slutet system? Exempel på pumpar med slutna system är Ardo Calypso, Ameda Lactaline, Lansinoh, Tommee Tippee Closer to Nature, Philips Avent och Medela Symphony. Exempel på pumpar med öppna system är Medela Swing och Freestyle.
 • Begagnad pump: hur mycket har pumpen använts? De flesta pumpar utvecklade för personligt bruk har motorer som inte är designade för att hålla längre än en amningsperiod.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

(M)amman Malin

(M)amman Malin
mammanmalin@gmail.com

Jag heter Malin och har varit en av Amningshjälpens alla hjälpmammor, dvs rådgivare inom allt möjligt amningsrelaterat. För tillfället har jag paus på grund av små barn och andra livsomvälvningar, men jag hoppas att återkomma som hjälpmamma inom kort.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela